Gotuj z nami

Łosos w chrupiacej skórce z salsa i jogurtem mietowym

Filet oczyścić z łusek, skórę naciąć wzdłuż w dwóch miejscach i posypać solą i pieprzem. Składniki salsy zmiksować do naczynia żaroodpornego i wylać salsę, zanurzyć w niej łososia tak, aby skóra wystawała nad powierzchnią. Piec 20-25 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni celsjusza. Listki mięty posiekać i wymieszać z jogurtem, skórką cytryny i przyprawami.

Serwowanie:
Łososia wyjąć i nałożyć na talerz. Polać gorącą salsą, a następnie polać jogurtem miętowym.

Składniki:

  • 200g fileta z łososia ze skórą
  • Salsa:
  • - 1 papryczka chili
  • - korzeń imbiru ok.4 cm
  • - 2 średnie czerwone cebule
  • - 1 szt trway cytrynowej
  • - 3 średnie pomidory
  • - 50 ml oliwy z oliwek
  • - 0,5 łyżeczki curry
  • - 0,5 łyżeczki kurkumy
  • - 0,5 pęczka natki pietruszki
  • - kilka kropel oleju sezamowego
  • - jogurt miętowy
  • - 100 ml jogurtu naturalnego
  • - starta skórka z cytryny
  • - 10 listków mięty
  • - szczypta cukru sól pieprz
Nadziewany kotlet schabowy